Kozí Twentse Bunkerkaas

TWENTSE BUNKERKAAS GEIT

Nevšední kozí sýr, který svou delikátní chuť získává v muničním bunkru pod zemí, kde je stálá a přirozená teplota a vlhkost. Díky těmto vlastnostem zde sýry zrají zcela přirozenou cestou, což má zásadní vliv na jejich chuť. 
V řezu kompaktní kozí gouda, delikátní silné chuti se znatelným kozím akcentem. Skvěle chuťově vyvážený sýr, který si vás získá od prvního sousta. Vynikající je tento sýr v kombinaci se sladkým ovocem a oříšky, doplnit jej můžete sklenkou bílé nebo růžového vína.
Sýr vhodný pro vegetariány.


Doba zrání:
8 - 9 měsíců
Cena za 1 kg: 890 Kč

od 134 Kč
Kategorie: kozí sýry
Záruka: 90 dnů
Země původu: Nizozemí
Typ mléka: pasterované
Druh mléka: kozí
Zralost: extra uležené
Bezlaktózové sýry: ne
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Skladem
134 Kč
300g
Skladem
267 Kč
500g
Skladem
445 Kč
1000g
Skladem
890 Kč

Země původu: Nizozemí (provincie Overjirseel)
Hmotnost bochníku: 16 kg
Doba zrání: 7 - 8 měsíců
Typ mléka: kozí pasterované
Tuk v sušině:  50 - 52%
Složení: pasterované kozí mléko (NL), sůl, syřidlo, mikrobiální srážedlo, chlorid vápenatý, konzervant E251


Jedna z nejunikátnějších oblastí pro výrobu a zrání sýrů v celém Nizozemí se nachází v okolí města Daarle v oblasti Twente na jihovýchodě Nizozemského království, v provincii Overijssel. Tady se nachází komplex muničních bunkrů, které v sobě již dávno neukrývají munici, ale stovky koláčů unikátních sýrů, které zde zrají v tichosti po dobu nejméně 7. měsíců. Je to komplex přibližně 25 bunkrů, z nichž 8 se nachází přímo pod zemí a díky tomu je zde dosaženo přirozenou cestou ideálních podmínek ke zrání sýrů, tedy stálé teploty a vlhkosti vzduchu. Sýry jsou vyrobeny z mléka holandských dojnic, neobsahují barviva a k výrobě se používá mikrobiální srážedlo, tudíž jsou tyto sýry vhodné také pro vegetariány. Jednotlivé koláče mají přibližně 16 kg a neobsahují žádné nálepky, pouze je do horní strany vyražen motiv, který znázorňuje místo zrání, tedy právě muniční bunkr.