Kozí Twentse Bunkerkaas
TWENTSE BUNKERKAAS GEIT
Nevšední kozí sýr, který svou delikátní chuť získává v muničním bunkru pod zemí, kde je stálá a přirozená teplota a vlhkost. Díky těmto vlastnostem zde sýry zrají zcela přirozenou cestou, což má zásadní vliv na jejich chuť.
V řezu kompaktní kozí gouda, delikátní silné chuti se znatelným kozím akcentem. Skvěle chuťově vyvážený sýr, který si vás získá od prvního sousta. Vynikající je tento sýr v kombinaci se sladkým ovocem a oříšky, doplnit jej můžete sklenkou bílé nebo růžového vína.
Sýr vhodný pro vegetariány.
Doba zrání: 8 - 9 měsíců
Cena za 1 kg: 890 Kč
Kategorie: | kozí sýry |
---|---|
Záruka: | 90 dnů |
Země původu: | Nizozemí |
Typ mléka: | pasterované |
Druh mléka: | kozí |
Zralost: | extra uležené |
Bezlaktózové sýry: | ne |
Nízkotučné sýry: | ne |
Ochucené sýry: | ne |
Země původu: Nizozemí (provincie Overjirseel)
Hmotnost bochníku: 16 kg
Doba zrání: 7 - 8 měsíců
Typ mléka: kozí pasterované
Tuk v sušině: 50 - 52%
Složení: pasterované kozí mléko (NL), sůl, syřidlo, mikrobiální srážedlo, chlorid vápenatý, konzervant E251
Jedna z nejunikátnějších oblastí pro výrobu a zrání sýrů v celém Nizozemí se nachází v okolí města Daarle v oblasti Twente na jihovýchodě Nizozemského království, v provincii Overijssel. Tady se nachází komplex muničních bunkrů, které v sobě již dávno neukrývají munici, ale stovky koláčů unikátních sýrů, které zde zrají v tichosti po dobu nejméně 7. měsíců. Je to komplex přibližně 25 bunkrů, z nichž 8 se nachází přímo pod zemí a díky tomu je zde dosaženo přirozenou cestou ideálních podmínek ke zrání sýrů, tedy stálé teploty a vlhkosti vzduchu. Sýry jsou vyrobeny z mléka holandských dojnic, neobsahují barviva a k výrobě se používá mikrobiální srážedlo, tudíž jsou tyto sýry vhodné také pro vegetariány. Jednotlivé koláče mají přibližně 16 kg a neobsahují žádné nálepky, pouze je do horní strany vyražen motiv, který znázorňuje místo zrání, tedy právě muniční bunkr.