Appenzeller Mild-Würzig (classic)

Tradiční švýcarský appenzeller z nepasterovaného kravského mléka, 3 měsíce vyzrálý, křišťálově čisté chuti s mírně navinulým aromatem. Vynikající a chuťově výrazný sýr do švýcarského fondue, ke gratinování zeleniny a brambor, k běžné denní spotřebě a samozřejmě do nejrůznějších sýrových mís a bufetů. Skvěle se tento sýr kombinuje se sladkým ovocem, hruškami, fíky, hrozny a nejrůznějšími oříšky. Jako ideální víno bychom volili bílé polosuché až polosladké.
Sýr neobsahuje laktózu. 

 

Doba zrání: 3 měsíce
Cena za 1 kg: 790 Kč

od 119 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 45 dnů
Země původu: Švýcarsko
Typ mléka: nepasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: extra uležené
Bezlaktózové sýry: ano
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
++appenzeller
Novinka
150g
Momentálně nedostupné
119 Kč
300g
Momentálně nedostupné
237 Kč
500g
Momentálně nedostupné
395 Kč
1000g
Momentálně nedostupné
790 Kč

Země původu: Švýcarsko (kanton Appenzeller, St. Gallen, Thurgau)
Hmotnost bochníku: 7 kg
Doba zrání: 1 - 9 měsíců
Typ mléka: kravské nepasterované
Tuk v sušině: 48-50%
Složení: nepasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, roztok bílého vína a bylinek

Appenzeller je tradiční Švýcarský sýr z kravského nepasterovaného mléka z kantonu Appenzeller, který se dnes již dělí na dvě části a to Appenzell Innerrhoden a Appenzell Ausserrhoden. Dále se produkuje také v části kantonu St. Gallen a Thurgau. V žádném jiném kantonu nesmí být tento sýr produkován. Dojnice, které dávají mléko na tento sýrařský skvost se pasou volně na alpských loukách, posetých lučními bylinkami, spásají je a díky tomu má jejich mléko nezaměnitelnou chuť a nutriční hodnoty. Mohou být krmeny ještě senem, ale nepoužívá se siláž. Mléko pochází od tradičního švýcarského plemene Brown Swiss (švýcarský hnědý skot).

Producentů Appenzelleru je zhruba 50, sýry jsou vyráběny tradičním rukodělným způsobem, ze surového nepasterovaného mléka, podle zhruba 700 let staré receptury, zrají po dobu 3 až 9 měsíců a v průběhu zrání jsou potírány roztokem z bílého vína, bakteriální kultury a směsi bylinek, který dodá sýru nezaměnitelnou chuť a typické, mírně smrduté aroma. Alespoň se to tedy říká, že roztok je tohoto složení, pořádně to nikdo neví a jednotlivý producenti si tento recept střeží jako oko v hlavě a předávají si jej z generace na generaci. S tím se váže také zajímavost o tomto sýru.

Appenzeller nemá ochranou známku původu AOC (Appellation d’origine contrôlée), tedy označení původu a originality sýru, jako je tomu u dalších nespočet sýrů po celé Evropě. Proč tomu tak je? Aby mohla EU zapsat Appenzeller do registru sýrů s chráněným označením původu AOC, švýcarští producenti by museli vyzradit přesné složení roztoku na potírání sýru. To nechce žádný udělat a tak tedy tento sýr nemá ochrannou známku autenticity a původu. I přes to, je Appenzeller chloubou švýcarských sýrových mistrů. 

Appenzeller má několik zralostí:

- classic: stříbrná etiketa, zralost 3 měsíce
- surchoix: zlatá etiketa, zralost 4 - 5 měsíců
- extra: černá etiketa, zralost 6 měsíců
- edel-würzig: purpurová etiketa, zralost 9 měsíců

Další varianty Appenzeller sýru:

- Appenzeller BIO classic: zralost 3 měsíce, mléko je z BIO chovu 
- Appenzeller BIO surchoix: zralost 3 - 4 měsíců, mléko je z BIO chovu
- Appenzeller Räss-Käse 1/4 fett: zralost 6 - 8 měsíců, appenzeller se sníženým obsahem tuku.
                                                             Nejedná se o žádný módní výstřelek, ale o staletí vyráběnou variantu.
- Appenzeller Rahmkäse: zralost 3 měsíce, smetanově krémový Appenzeller s 55% tuku v sušině
- Appenzeller Raclette: zralost 4 - 5 měsíců, Appenzeller pro raclette úpravu 
- Alpenzeller: zralost 10 týdnů, varianta Appenzelleru produkována pouze v letních měsících.
                          Má jemnou až mírně pikantní chuť a krásně kořeněné aroma.