Beemster Vlaskaas
BEEMSTER VLASKAAS
Kravský sýr s delikátní nasládlou smetanovou chutí. V řezu stále kompaktní, nepříliš vyzrálý s drobnými krystalkami aminokyselin. Skvěle se tento sýr páruje se sladkým ovocem, oříšky, vyzrálými šunkami a bílým nebo růžovým vínem. Ostudu neudělá ani v sýrovém bufetu, či v obložených mísách a rozhodně stojí za vyzkoušení fondue z tohoto legendárního holandského sýru.
Doba zrání:
Cena za 1 kg: 690 Kč
Kategorie: | kravské sýry |
---|---|
Záruka: | 90 dnů |
Země původu: | Nizozemí |
Typ mléka: | pasterované |
Druh mléka: | kravské |
Bezlaktózové sýry: | ne |
Nízkotučné sýry: | ne |
Ochucené sýry: | ne |
Země původu: Nizozemí (provincie Noord-Holland)
Hmotnost bochníku: 16 kg
Doba zrání: neuvádí se (součást výrobního tajemství)
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 48-50%
Složení: pasterované kravské mléko (NL), sůl, srážedlo, syřidlo, chlorid vápenatý, barvivo E160b, konzervant E251
Vlaskaas od Beemsteru je sýr opředen mnohými pověrami a nesmysli, jedním z nejznámějších bludů a dezinformací je, že se do tohoto sýru
v průběhu zrání přidává lněné semínko. Ne, tak to se tam skutečně nepřidává, celá historie tohoto sýru je poněkud jiná.
Vlaskaas je sýr inspirovaný historií, i když se dnes vyrábí již komerčně, tak ne vždy tomu tak bylo. V hluboké minulosti to byl sýr, který se
konzumoval vždy jen jednou do roka a to na svátek sklizně lnu. To byl den, kdy muži i ženy byli na polích, sklízeli úrodu lnu a při té příležitosti
rozkrajovali a konzumovali sýr, kterému se říkalo vlaskaas (lněný sýr). Název však nemá nic společného s tím, že by se len nebo lněné semínko
do sýru přidávalo, ale je inspirován právě touto událostí, tedy každoroční a tradiční sklizní lnu.
Vlaskaas vyrábí fabrika CONO Beemster, která leží v Beemster polderu, nejstarším polderu v Nizozemském království.