Gorgonzola Dolce D.O.P.

Gorgonzola je italský sýr z pasterovaného kravského mléka s vnitřní modrou plísní. Dolce je mladá, jemná, krémová, smetanová, mírně nasládlá s jemnými žilkami modré plísně. Je to sýr se širokým spektrem využití, jak v teplé, tak také studené kuchyni. Dá se použít na nejrůznější teplé omáčky k těstovinám a masu, lze ji využít také k přípravě sladkých dezertů a zmrzliny a nebo k běžné denní spotřebě či k oživení nejrůznějších zeleninových salátů. Sýr je to vskutku lahodný, díky jemnému plísňovému žilkování nepříliš chuťově výrazný a díky tomu také široce využitelný. Skvěle se páruje se sladkým ovocem, hruškami, fíky, oříšky, nejrůznějšími sladkými omáčkami a chutney. Její chuť můžete podtrhnout skleničkou polosuchého bílého vína, ale vedle nešlápnete ani s růžovým a nebo lehčím červeným vínem.
 

 

Doba zrání: 3 měsíce
Cena za 1 kg: 490 Kč

od 74 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 21 dnů
Země původu: Itálie
Typ mléka: pasterované
Druh mléka: kravské
Bezlaktózové sýry: ne
Nízkotučné sýry: ne
Sýry s plísní: modrá plíseň
150g
Skladem
74 Kč
300g
Skladem
147 Kč
500g
Skladem
245 Kč
1000g
Skladem
490 Kč

Země původu: Itálie (Lombardie)
Hmotnost bochníku: 12 kg
Doba zrání: 3 měsíce
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 50%
Složení: pasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, kultura modré plísně

Dnes se většina produkce Gorgonzoly odehrává na severu Itálie, v oblastech Piemonte a Lombardia. Sýr je chráněn ochrannou známkou původu a cokoliv se vyprodukuje mimo oblasti Piemonte, Lombardia, Novara, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milan, Pavia, Varese, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Casale Monferrato se již nesmí jmenovat Gorgonzola. K výrobě se využívá plísně Penicillium glaucum, bochníky mají váhu celých 12 kg a zrají od 3 - 6 měsíců dle požadované zralosti.