Gorgonzola Piccante D.O.P.

Gorgonzola je italský sýr z pasterovaného kravského mléka s vnitřní modrou plísní. Piccante je vyzrálejší varianta, s pevnějším sýrovým těstem a výraznějším plísňovým žilkováním. Je to sýr se širokým spektrem využití, jak v teplé, tak také studené kuchyni. Dá se použít na nejrůznější teplé omáčky k těstovinám a masu, lze ji využít také k přípravě sladkých dezertů a zmrzliny a nebo k běžné denní spotřebě či k oživení nejrůznějších zeleninových salátů. Skvěle se páruje se sladkým ovocem, hruškami, fíky, oříšky, nejrůznějšími sladkými omáčkami a chutney. Její chuť můžete podtrhnout skleničkou polosuchého bílého vína, ale vedle nešlápnete ani s růžovým a nebo lehčím červeným vínem.

 

Doba zrání: 4 - 5 měsíců
Cena za 1 kg: 650 Kč

od 98 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 21 dnů
Země původu: Itálie
Typ mléka: pasterované
Druh mléka: kravské
Bezlaktózové sýry: ne
Nízkotučné sýry: ne
Sýry s plísní: modrá plíseň
+gorgonzola dop
Tip
150g
Skladem
98 Kč
300g
Skladem
195 Kč
500g
Skladem
325 Kč
1000g
Skladem
650 Kč

Země původu: Itálie (Lombardie)
Hmotnost bochníku: 12 kg
Doba zrání:  4 - 5 měsíců
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 50%
Složení: pasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, kultura modré plísně

Dnes se většina produkce Gorgonzoly odehrává na severu Itálie, v oblastech Piemonte a Lombardia. Sýr je chráněn ochrannou známkou původu a cokoliv se vyprodukuje mimo oblasti Piemonte, Lombardia, Novara, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milan, Pavia, Varese, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Casale Monferrato se již nesmí jmenovat Gorgonzola. K výrobě se využívá plísně Penicillium glaucum, bochníky mají váhu celých 12 kg a zrají od 3 - 6 měsíců dle požadované zralosti.