Gorgonzola Piccante D.O.P.
Gorgonzola je italský sýr z pasterovaného kravského mléka s vnitřní modrou plísní. Piccante je vyzrálejší varianta, s pevnějším sýrovým těstem a výraznějším plísňovým žilkováním. Je to sýr se širokým spektrem využití, jak v teplé, tak také studené kuchyni. Dá se použít na nejrůznější teplé omáčky k těstovinám a masu, lze ji využít také k přípravě sladkých dezertů a zmrzliny a nebo k běžné denní spotřebě či k oživení nejrůznějších zeleninových salátů. Skvěle se páruje se sladkým ovocem, hruškami, fíky, oříšky, nejrůznějšími sladkými omáčkami a chutney. Její chuť můžete podtrhnout skleničkou polosuchého bílého vína, ale vedle nešlápnete ani s růžovým a nebo lehčím červeným vínem.
Doba zrání: 4 - 5 měsíců
Cena za 1 kg: 650 Kč
Kategorie: | kravské sýry |
---|---|
Záruka: | 21 dnů |
Země původu: | Itálie |
Typ mléka: | pasterované |
Druh mléka: | kravské |
Bezlaktózové sýry: | ne |
Nízkotučné sýry: | ne |
Sýry s plísní: | modrá plíseň |
Země původu: Itálie (Lombardie)
Hmotnost bochníku: 12 kg
Doba zrání: 4 - 5 měsíců
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 50%
Složení: pasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, kultura modré plísně
Dnes se většina produkce Gorgonzoly odehrává na severu Itálie, v oblastech Piemonte a Lombardia. Sýr je chráněn ochrannou známkou původu a cokoliv se vyprodukuje mimo oblasti Piemonte, Lombardia, Novara, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milan, Pavia, Varese, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Casale Monferrato se již nesmí jmenovat Gorgonzola. K výrobě se využívá plísně Penicillium glaucum, bochníky mají váhu celých 12 kg a zrají od 3 - 6 měsíců dle požadované zralosti.