Jura Montagne

Jura Montagne je sýr chuťově podobný Appenzelleru, jeho těsto je však pevnější a chuť oproti Appenzelleru jemnější, méně výrazná, příjemně nasládlá a delikátně krémová. Výborný je sýr v kombinaci se sušším bílým vínem, ale fantastická je také kombinace s medem, oříšky a čerstvým ovocem, hruškou, jablkem, fíky. A samozřejmě je přímo ideální k přípravě švýcarského fondue, třeba v kombinaci s gruyérem a emmentalem.
Sýr neobsahuje laktózu.


Doba zrání: 10 měsíců
Cena za 1 kg: 790 Kč

od 119 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 45 dnů
Země původu: Švýcarsko
Typ mléka: nepasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: staré
Bezlaktózové sýry: ano
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Skladem
119 Kč
300g
Skladem
237 Kč
500g
Skladem
395 Kč
1000g
Skladem
790 Kč

Země původu: Švýcarsko (kanton Bern, oblast Bernese Jura)
Hmotnost bochníku: 7 kg
Doba zrání: 6 - 10 měsíců
Typ mléka: kravské nepasterované
Tuk v sušině: 52%
Složení: nepasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, roztok bílého vína a bylinek

V neuspěchané drsné horské krajině, kde čas plyne velmi pomalu, posázené hlubokými lesy, vrchovinami a zelenými loukami plnými horských trav a bylin, vzniká tento doposud ručně vyráběný švýcarský sýr, jehož tajemství intenzivní chutě ukrývá právě surové a nepasterované mléko dojnic, které se pasou na loukách posázených horskými bylinami. Čím drsnější a surovější zimy tato krajina snese, tím intenzivnější a zelenější louky plné živin rozvine v jarních a letních měsících. Dojnice, z jejichž mléka se Jura Montagne vyrábí, jsou krmeny pouze pastvou na loukách a nebo sušeným senem, nedokrmují se siláží.

Sýr zraje 6 - 10 měsíců, má přírodní živou kůrku, která je pravidelně omývána speciální solankou se směsí vína a lučních bylinek. V řezu je sýr pevný, sýrové těsto je sušší než u švýcarského Gruyéru nebo Appenzelleru a obsahuje malé bublinky, což je také podstatný rozdíl oproti Gruyéru nebo Appenzellu, které mají těsto téměř bez bublinek. Přírodní kůrka je mírně mazlavá a silně aromatická, až nasmrádlá. Koláče mají hmotnost přibližně 7 - 8 kg a manipuluje se s nimi daleko lépe, než s 35 kg Gruyérem :-).