Le Gruyére 10 - 12 měsíců

Perfektně vyzrálý Švýcarský gruyére, z nepasterovaného kravského mléka, který má příjemně pikantní a výrazně delikátní chuť. Kůrka je přírodní a má mírně navinulou vůni mokrého sena. Fantastický sýr, který lze použít jako základ švýcarského fondue, jako ozdobu každého sýrového bufetu, jako sýr ke gratinování brambor, zeleniny, ale také jako sýr k běžné denní spotřebě (spíše jemnější a nepříliš vyzrálý). Jak už tomu bývá u těchto alpských sýrů, vynikající je kombinace gruyéru a sladkého ovoce, oříšků a vyzrálých uzenin. Víno můžete zvolit bílé, klidně i sladké, růžové a nebo i lehčí červené a klasika nejklasičtější jsou samozřejmě ryzlinky.
Sýr neobsahuje laktózu.

 

Doba zrání: 10 - 12 měsíců
Cena za 1 kg: 790 Kč

od 119 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 45 dnů
Země původu: Švýcarsko
Typ mléka: nepasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: staré
Bezlaktózové sýry: ano
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Skladem
119 Kč
300g
Skladem
237 Kč
500g
Skladem
395 Kč
1000g
Skladem
790 Kč

Země původu: Švýcarsko (Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura)
Hmotnost bochníku: 35 - 40 kg
Doba zrání: 6 - 24 měsíců
Typ mléka: kravské nepasterované
Tuk v sušině: 48-50%
Složení: nepasterované kravské mléko, sůl, syřidlo, srážedlo

Le Gruyére je tradiční Švýcarský sýr z nepasterovaného kravského mléka švýcarského hnědého skotu (Brown Swiss), který se vyrábí v několika švýcarských kantonech zhruba od 11. století. Zmínky o tomto sýru pocházejí údajně již z roku 116 n.l., ale zda tomu tak skutečně je, to již dnes nikdo nezjistí. Od roku 2001 je sýr chráněn ochrannou známkou původu a autenticity, tedy AOC (Appellation d’origine contrôlée).
Dojnice se pasou volně v čisté horské přírodě, popřípadě jsou krmeny čistým senem a díky tomu dávají špičkové a chuťově nezaměnitelné mléko.

Bochníky sýru váži přibližně 35 - 40 kg a zrají po dobu 6 - 24 měsíců v teplotách 12° - 14°C a vlhkosti vzduchu 94 - 98%. Prostředí ve kterém zrají se musí blížit co nejvíce prostředí přírodních jeskyní. Při vyšší teplotě a vlhkosti dochází k mokvání sýrů, při nižších teplotách a vlhkosti vzduchu zase sýr vysychá a drobí se. V letních měsících se vyrábí tzv. Le Gruyére AOC Alpage.

Gruyére má několik zralostí, z nichž doux a réserve se použivají běžně i ve světě, ostatní potom slouží k odlišení zralosti hlavně přímo na švýcarském trhu.

- doux: nejméně 5 měsíců
- réserve/ surchoix: nejméně 10 měsíců
- mi-salé: 7- 8 měsíců
- salé: 9 - 10 měsíců
- vieux: 14 měsíců
- Höhlengereift: nejméně 12 měsíců, zraje v přírodních jeskyních 

Le Gruyére Premier Cru je varianta Gruyéru produkována pouze v kantonu Fribourg, která zraje 14 měsíců za přesně daných podmínek, tedy 95% vlhkosti vzduchu a 13.5°C okolní teploty a za zmínku stojí zajímavost, že je to tuším jediný sýr na světě, kterému se podařilo již 4x získat titul nejlepšího sýru světa. To se doposud žádnému jinému sýrovému kousku nepovedlo.