Mont Vully Le Classique

Švýcarský Mont Vully je zástupcem klasických alpských sýrů s výrazným aroma a delikátní chutí, kterou mu dodává alpské mléko.
Mont Vully Classic je polotvrdý sýr, zraje nejméně 4 měsíce a tato mladší varianta je vhodná jak do nejrůznějších sýrových bufetů, sýrových mís, obložených talířů, tak také pro běžnou denní spotřebu. Skvělá je kombinace se sladkým ovocem, hruškami, fíky, hrozny a nejrůznějšími oříšky. Víno bychom doporučili spíše lehčí červené nebo růžové a chybu neuděláte ani s pivem, které tento sýr také velmi dobře doplňuje. Přímo vynikající je tento sýr v tradičním sýrovém fondue, kterému dodává správný říz.

Sýr neobsahuje laktózu. 

 

Doba zrání: 4 měsíce
Cena za 1 kg: 980 Kč

od 147 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 45 dnů
Země původu: Švýcarsko
Typ mléka: nepasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: uležené
Bezlaktózové sýry: ano
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Skladem
147 Kč
300g
Skladem
294 Kč
500g
Skladem
490 Kč
1000g
Skladem
980 Kč

Země původu: Švýcarsko (kanton Fribourg)
Hmotnost bochníku: 6 kg
Doba zrání: 4 měsíce
Typ mléka: kravské nepasterované
Tuk v sušině: 48-50%
Složení: nepasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, barvivo annato, roztok z červeného vína

Mont Vully je Švýcarský sýr z nepasterovaného kravského mléka, který vyrábí malá mlékárna v městečku Cressier, v kantonu Fribourg na západě Švýcarska. Sýr je pojmenován podle stejnojmenné obce Mont Vully, ležící na sever od jezera Murten, kde se nachází také kopec se jménem Mont Vully, na jehož svazích jsou vinice s hrozny rulandského modrého. Víno je nedílnou součástí výroby a v průběhu zrání je povrch koláčů potírán solí a právě rulandským modrým vínem. To mu dává do jisté míry specifickou a nezaměnitelnou chuť.

Sýr je silně aromatický, chuťově velmi výrazný a silný. Skutečně je to smraďoch, tím jste si jisti již při prvním přičichnutí. Pro někoho možná odpudivé, pro jiné zase lákavé, každopádně chuťově je sýr silný, delikátní s výraznými tóny zrajícího sýra. Přirovnat by se dal například k našemu romadůru, s tím rozdílem, že romadůr je měkký, kdežto Mont Vully krásně vyzrálý. Nejméně 12 týdnů, ale může zrát třeba až rok. Specifická je také jeho barva, kterou vytváří právě červené víno. Mladé koláče mají typickou sytě oranžovou barvu, ty staré a notně vyzrálé pak přecházejí až do tmavě mahagonové.

Mont Vully si dovedu přestavit jako součást sýrového fondue, dovedu si jej představit s plátkem dobře vyzrálého prosciutta a sklenkou červeného vína, ale k běžné denní konzumaci se nehodí. Na to je až příliš specifický, příliš silný a aromatický. Není to sýr, který se dá konzumovat ve spěchu. Na tento Švýcarský kousek si musí člověk udělat čas, pohodu a vychutnat si každé jeho sousto.

Jednotlivé koláče nejsou příliš velké a povrch každého z nich zdobí hrozny a staré měděné kotle s uchem, které odkazují na historii výroby sýrů napříč Švýcarskem. Mont Vully tak trochu klame tělem a leckdo by hádal jeho staletou historii, ovšem první koláč tohoto sýra spatřil světlo světa až v roce 1994. Od té doby jej Ewald Schafer vyrábí až do dnes.