Morbier au Lait Cru

Morbier je tradiční francouzský sýr z nepasterovaného kravského mléka, který se produkuje v oblasti  Franche-Comté a má dlouhou tradici. Je to poloměkký sýr s přírodní mírně nasmrádlou kůrkou, který je chuťově delikátně krémový a jiskrný a má širokou škálu využití. Hodí se jak k běžné denní spotřebě, tak je to vynikající sýr na raclette, dá se párovat jak s vínem, převážně lehčím bílým, tak také s nejrůznějším pivem. Výborně tento sýr doplňuje sladké ovoce, oříšky, nejrůznější uzeniny a chutney. 


Doba zrání: 3 - 4 měsíce
Cena za 1 kg: 690 Kč

od 104 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 21 dnů
Země původu: Francie
Typ mléka: nepasterované
Druh mléka: kravské
Bezlaktózové sýry: ne
Nízkotučné sýry: ne
150g
Skladem
104 Kč
300g
Skladem
207 Kč
500g
Skladem
345 Kč
1000g
Skladem
690 Kč

Země původu: Francie (oblast Franche-Comté)
Hmotnost bochníku: 7 kg
Doba zrání: 3 - 6 měsíců
Typ mléka: kravské nepasterované
Tuk v sušině: 50%
Složení: nepasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, chlorid vápenatý, potravinářský popel

Morbier AOC Au Lait Cru, tedy originální francouzský morbier z nepasterovaného kravského mléka má dlouhou tradici. Vznikl jako boční produkt při výrobě možná ještě známějšího sýra a to konkrétně Comté. Když výrobcům zbyla trocha tvarohu z večerního dojení, který by již nestačil na celý velký bochník Comté, naplnili s ním menší formu a nebo jej nacpali na dno menšího soudku a aby se nezačal kazit a plesnivět, zasypali jej popelem. To samé provedli při ranním dojení a tak vznikl dnes již klasický sýr s popelovou linkou uprostřed, která má dnes již pouze estetickou funkci a odkazuje na historii a vznik tohoto sýru. 

Originální Morbier AOC je vždy z nepasterovaného kravského mléka, ale dnes je na trhu již spousta výrobců a producentů, kteří vyrábějí podobné sýry pod jiným názvem, které již mohou být i z pasterovaného mléka. Bohužel, většinou jsou to sýry, které jsou málo vyzrálé a díky pasterovanému mléku i méně chuťově zajímavé. Opravdu vynikající Morbier dělá právě surové mléko při výrobě a délka zrání, kdy více, je v tomto případě skutečně lépe.

Jeden tip na servírování, který v našich končinách téměř nikdo nezná, Morbier je vynikající sýr na raclette. Nebojte se, rozhodně stojí tento sýr za vyzkoušení také v jeho roztavené formě.