Proosdij Oud

PROOSDIJ KAAS OUD

[prósdaj] je starý vyzrálý holandský sýr, který je suverénně nejprodávanějším starým sýrem na našich pultech. Žádný jiný starý nebo vyzrálý sýr se množství prodaného proosdije ani nepřibližuje. Je to také díky tomu, že se dá tento sýr použít v kuchyni místo klasického Parmigiana. Jinak je tento sýr chuťově výrazný, ale ne tak moc, jako tomu bývá u klasických starých goud a hlavně, proosdij je delikátně nasládlý, což je také pro většinu starých goud netypický chuťový charakter. Každopádně to jej dělá zajímavějším a chuťově fantastickým. Použít se dá jak v teplé kuchyni, tak v sýrových bufetech, obložených mísách a talířích. Páruje se s lehčím bílým vínem, vyzrálou šunkou, uzeninami, ale také sladkým ovocem, oříšky, hruškami, fíky, dá se použít také v sýrovém fondue, jeho využití je vskutku široké.


Doba zrání: 18 měsíců
Cena za 1 kg: 650 Kč

od 98 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 90 dnů
Země původu: Nizozemí
Typ mléka: pasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: staré
Bezlaktózové sýry: ne
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Skladem
98 Kč
300g
Skladem
195 Kč
500g
Skladem
325 Kč
1000g
Skladem
650 Kč

Země původu: Nizozemí (provincie Utrecht)
Hmotnost bochníku: 7 - 8 kg

Doba zrání: 18 měsíců
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 48 - 50%
Složení: pasterované kravské mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, chlorid vápenatý, konzervant E251

 

Proosdij kaas a nebo jak říkají naši zákazníci "parmazán z Babic" je nejprodávanějším vyzrálým sýrem na našich pultech. Dá se totiž skvěle použít nejen v sýrovém bufetu, ale také v teplé kuchyni, jako levnější varianta italského parmigiana. S nejrůznějšími těstovinami chutná vskutku skvěle. Nejedná se totiž o klasickou Holandskou goudu, která se dle našeho názoru prostě k těstovinám nehodí, ale o sýr s italským nádechem. Vyrábí se také podobně jako parmazán z dohřívané sýřeniny, díky tomu má také podobně drobivou a lámavou strukturu. Spektrum využití je tudíž velmi široké, stejně jako je tomu u italského reggiana a tak s ním můžete obohatit třeba nejrůznější těstoviny, polévky, gratinované brambory, pesta, zkrátka jeho využití je vskutku široké. Nemá tak výraznou chuť jakou klasická holandská gouda a to je ta vlastnost, která jej dovoluje použít v teplé kuchyni, třeba právě místo klasického parmazánu.

Jinak je Oud Proosdij sýr, který se vyrábí a produkuje napříč celým Holandskem, vyrábí se z pasterovaného a neodtučněného kravského mléka výhradně holandských dojnic. Sýrů v podobném duchu je v Holandsku celá řada, různí producenti vyrábějí a prodávají sýry pod svojí originální značkou, ale v podstatě se jedná o proosdij kaas, jen má třeba trochu odlišné podmínky zrání, jinou zralost, jiný polep bochníku, nižší obsah tuku, těch odlišností může být více. Společné jsou však vždy dva znaky.
Proosdij se vyrábí ve formě koláčů o hmotnosti přibližně 7 - 8 kg a koláč má kulaté jen horní dva rohy, ty spodní jsou řekněme "hranaté nebo hranatější", zkrátka nejsou zakulacené, jako je tomu u běžných bochníků nejrůznějších holandských sýrů.

Chuťově je proosdij silný a delikátní sýr, ale není tak výrazný, jako jsou klasické staré a nebo přestárlé goudy. Ano, ona to také gouda fakticky není. Osobně mi tento sýr nejvíce chutná v kombinaci s vyzrálou šunkou nebo podobnou sušenou uzeninou a bílým polosladkým vínem.