Raclette švýcarský (nepasterované mléko)

Klasický, dobře vyzrálý Švýcarský raclette sýr z nepasterovaného kravského mléka, díky kterému má výraznější, jiskrnější a delikátnější chuť. Díky surovému mléku je také řádně nasmrádlý, což je ale vlastnost, kterou všichni milovníci sýrů tohoto typu zbožňují. Chuť ovlivňuje také délka zrání, která je u tohoto kousku výrazně delší, než u běžně produkovaných sýrů na raclette úpravu. Brambory, malé cibulky, "kornišon" okurčičky, uzenina, plátek bílého chleba a dokonale roztavený raclette sýr, to je klasické švýcarské pohoštění pro posezení s přáteli. K tomu sklenka vína a kulturní večer může začít.
Sýr neobsahuje laktózu.

 

Doba zrání: 5 - 6 měsíců
Cena za 1 kg: 790 Kč

od 119 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 45 dnů
Země původu: Švýcarsko
Typ mléka: nepasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: uležené
Bezlaktózové sýry: ano
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Skladem
119 Kč
300g
Skladem
237 Kč
500g
Skladem
395 Kč
1000g
Skladem
790 Kč

Země původu: Švýcarsko (kanton Thurgau)
Hmotnost bochníku: 6 - 7 kg
Doba zrání: 5 - 6 měsíců
Typ mléka: kravské nepasterované
Tuk v sušině: 48 - 50%
Složení: nepasterované kravské mléko, sůl, syřidlo, srážedlo

Raclette je stejnojmenný sýr a zároveň také samotný sýrový pokrm, tradiční hlavně ve Francii a Švýcarsku, který si ale získává čím dál větší popularitu po celém světě. Základem je vynikající sýr, který se na řezu nahřívá a následně seškrabuje na talíř s bramborami, malými okurkami, cibulkami, kukuřicí nebo třeba žampiony a rajčaty, uzeninou a plátkem bílého chleba nebo pšeničné veky. Samozřejmě můžete použít také bylinky a koření dle vlastní fantazie. Používají se buďto celé 1/2 koláče, které se vkládají do speciálního raclettovače s nahřívací hlavou a nebo se sýr krájí na širší plátky a roztaví se na malých kovových mističkách. Raclette je slovo z francouzštiny a doslovně to znamená "seškrabovat nebo škrabat", což je ta tradiční příprava, na kterou je ovšem potřeba speciální zařízení.

Raclette sýr můžete koupit ve formě 6 - 7 kilového kulatého bochníku, ale vyrábějí se také v hranaté formě, v takové placatější krychli.
Mohou být vyráběny jak z pasterovaného, tak také nepasterovaného kravského mléka a zrají obvykle od 3 do 6 měsíců.

Když se budeme bavit o historii sýra i pokrmu jako takového, tak první zmínky o "raclettu" se objevují v kronikách švýcarských klášterů někdy ve 13. století našeho letopočtu. Byl to tradiční pokrm rolníků, kdy u sebe nosili kus vyzrálejšího sýru, který potom nahřívali u ohně a konzumovali jej s chlebem. 

Jedna zajímavost a možná i tip na konzumaci a servírování. Ve Francii se k raclettu podává tradičně bílé víno, většinou rulandské šedé a nebo ryzlink, ale ve Švýcarsku je to naopak klasický černý čaj. Proč tomu tak je? Teplý nápoj zlepšuje trávení tučného sýru a konzument se po jídle necítí tak těžko.