Raclette švýcarský (pasterované mléko)

Klasický, dobře vyzrálý Švýcarský raclette sýr z pasterovaného kravského mléka. Brambory, malé cibulky, "kornišon" okurčičky, uzenina, plátek bílého chleba a dokonale roztavený raclette sýr, to je klasické švýcarské pohoštění pro posezení s přáteli. K tomu sklenka vína a kulturní večer může začít.
Sýr vhodný pro vegetariány. 

Sýr neobsahuje laktózu.

 

Doba zrání: 3 - 4 měsíce
Cena za 1 kg: 650 Kč

od 98 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 45 dnů
Země původu: Švýcarsko
Typ mléka: pasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: uležené
Bezlaktózové sýry: ano
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Skladem
98 Kč
300g
Skladem
195 Kč
500g
Skladem
325 Kč
1000g
Skladem
650 Kč

Země původu: Švýcarsko (St. Gallen)
Hmotnost bochníku: 6 - 7 kg
Doba zrání: 3 - 4 měsíce
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 48 - 50%
Složení: pasterované kravské mléko, sůl, syřidlo, mikrobiální srážedlo

Raclette je stejnojmenný sýr a zároveň také samotný sýrový pokrm, tradiční hlavně ve Francii a Švýcarsku, který si ale získává čím dál větší popularitu po celém světě. Základem je vynikající sýr, který se na řezu nahřívá a následně seškrabuje na talíř s bramborami, malými okurkami, cibulkami, kukuřicí nebo třeba žampiony a rajčaty, uzeninou a plátkem bílého chleba nebo pšeničné veky. Samozřejmě můžete použít také bylinky a koření dle vlastní fantazie. Používají se buďto celé 1/2 koláče, které se vkládají do speciálního raclettovače s nahřívací hlavou a nebo se sýr krájí na širší plátky a roztaví se na malých kovových mističkách. Raclette je slovo z francouzštiny a doslovně to znamená "seškrabovat nebo škrabat", což je ta tradiční příprava, na kterou je ovšem potřeba speciální zařízení.

Raclette sýr můžete koupit ve formě 6 - 7 kilového kulatého bochníku, ale vyrábějí se také v hranaté formě, v takové placatější krychli.
Mohou být vyráběny jak z pasterovaného, tak také nepasterovaného kravského mléka a zrají obvykle od 3 do 6 měsíců.

Když se budeme bavit o historii sýra i pokrmu jako takového, tak první zmínky o "raclettu" se objevují v kronikách švýcarských klášterů někdy ve 13. století našeho letopočtu. Byl to tradiční pokrm rolníků, kdy u sebe nosili kus vyzrálejšího sýru, který potom nahřívali u ohně a konzumovali jej s chlebem. 

Jedna zajímavost a možná i tip na konzumaci a servírování. Ve Francii se k raclettu podává tradičně bílé víno, většinou rulandské šedé a nebo ryzlink, ale ve Švýcarsku je to naopak klasický černý čaj. Proč tomu tak je? Teplý nápoj zlepšuje trávení tučného sýru a konzument se po jídle necítí tak těžko.