Twentse Bunkerkaas Pesto

TWENTSE BUNKERKAAS PESTO

Nevšední kravský sýr z pasterovaného mléka, který svou delikátní chuť získává v muničním bunkru pod zemí, kde je stálá a přirozená teplota a vlhkost. Díky těmto vlastnostem zde sýry zrají zcela přirozenou cestou, což má zásadní vliv na jejich chuť. V řezu stále spíše kompaktní gouda, mírně drobivá, delikátní silné a výrazné chuti s výrazným smetanově krémovým podtónem, kterou oproti jiným vyzrálým sýrům poznáte hned na první sousto. Proč? Chutná prostě tak nějak jinak, jemně, uhlazeně, delikátně, krémově, přesto si stále zachovává výrazný chuťový ráz vyzrálého sýru. Skvěle chuťově vyvážený sýr, který si vás získá od prvního sousta. Tato varianta bunkerkaas sýru je doplněna směsí pesto bylinek, které mu dodávají správný říz a zcela jiný chuťový rozměr. Ideálně se tento sýr páruje se skleničkou svěžího bílého nebo růžového vína a to je vše. Díky příjemně delikátní chuti bylinek by bylo cokoliv navíc zcela zbytečné. 
Sýr vhodný pro vegetariány.


Doba zrání:
 6 - 7 měsíců
Cena za 1 kg: 790 Kč

od 104 Kč
Kategorie: kravské sýry
Záruka: 90 dnů
Země původu: Nizozemí
Typ mléka: pasterované
Druh mléka: kravské
Zralost: přestárlé
Bezlaktózové sýry: ne
Nízkotučné sýry: ne
Ochucené sýry: ne
150g
Vyprodáno
104 Kč
300g
Vyprodáno
207 Kč
500g
Vyprodáno
345 Kč
1000g
Vyprodáno
690 Kč

Země původu: Nizozemí (provincie Overjirseel)
Hmotnost bochníku: 16 kg
Doba zrání: 6 - 7 měsíců
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 50 - 52%
Složení: pasterované kravské mléko (NL), sůl, syřidlo, rostlinné srážedlo, česnek, bazalka, pískavice, piniové oříšky, sušená rajčata, chlorid vápenatý, konzervant E251


Jedna z nejunikátnějších oblastí pro výrobu a zrání sýrů v celém Nizozemí se nachází v okolí města Daarle v oblasti Twente na jihovýchodě Nizozemského království, v provincii Overijssel. Tady se nachází komplex muničních bunkrů, které v sobě již dávno neukrývají munici, ale stovky koláčů unikátních sýrů, které zde zrají v tichosti po dobu nejméně 7. měsíců. Je to komplex přibližně 25 bunkrů, z nichž 8 se nachází přímo pod zemí a díky tomu je zde dosaženo přirozenou cestou ideálních podmínek ke zrání sýrů, tedy stálé teploty a vlhkosti vzduchu. Sýry jsou vyrobeny z mléka holandských dojnic, neobsahují barviva a k výrobě se používá mikrobiální srážedlo, tudíž jsou tyto sýry vhodné také pro vegetariány. Jednotlivé koláče mají přibližně 16 kg a neobsahují žádné nálepky, pouze je do horní strany vyražen motiv, který znázorňuje místo zrání, tedy právě muniční bunkr.