Weydeland nízkotučná stará gouda
WEYDELAND OUD 35+
Nejméně 12 měsíců vyzrálá gouda, silné a delikátní chuti z provincie Noord-Holland se sníženým obsahem tuku. V řezu mírně drobivá, s drobnými krystalkami aminokyselin, přesto stále kompaktní, chuťově silná, výrazně slaná a delikátní stará gouda, která chuťově nikterak nezaostává za svojí plnotučnou sestřičkou.
Jasný důkaz toho, že když se chce, jde vytvořit i nízkotučná gouda bez chuťových kompromisů. Výborná je kombinace se sladkým ovocem, oříšky, nejrůznějšími uzeninami a nebo jen tak, se skleničkou sladšího vína. Rozhodně si zaslouží vaší pozornost, protože chuťově je tato gouda přímo geniální.
Doba zrání: 12 měsíců
Cena za 1 kg: 650 Kč
Kategorie: | kravské sýry |
---|---|
Záruka: | 90 dnů |
Země původu: | Nizozemí |
Typ mléka: | pasterované |
Druh mléka: | kravské |
Zralost: | staré |
Bezlaktózové sýry: | ne |
Nízkotučné sýry: | ano |
Ochucené sýry: | ne |
Země původu: Nizozemí (provincie Noord-Holland)
Hmotnost bochníku: 10 - 11 kg
Doba zrání: 12 měsíců
Typ mléka: kravské pasterované
Tuk v sušině: 35%
Složení: pasterované kravské mléko (NL), sůl, srážedlo, syřidlo, chlorid vápenatý, konzervant E251, barvivo annato
Weydeland sýry jsou unikátní holandské goudy z provincie Noord-Holland.
Unikátní chuťové vlastnosti získávají díky speciálnímu procesu zrání a místu vzniku, tedy díky Beemster polderu v provincii Noord-Holland, kde vznikají ty nejlepší sýry, co dokáže Nizozemí vyprodukovat. Proč tomu tak je?
Je to dáno polohou, kdy tato provincie byla na počátku své existence z velké části tvořena mořem, dnes tedy vysušeným mořským dnem a právě minerály obsažené v půdě dávají mléku z této části Holandska delikátně nasládlou a specifickou chuť, kterou si zachovávají i vyrobené sýry.
Dalším společným znakem všech Weydeland vyzrálých sýrů je jejich stálá vláčnost, takže i 36 měsíční brokkel je stále delikátně vláčný, přestože má drobivou strukturu a výrazně silnou chuť. Tato vlastnost je dána hlavně speciálním procesem zrání, na který dohlíží a stále zdokonaluje několik sýrařských technologů.
A to je to, co nás na Weydeland sýrech tolik baví a proč je máme tak rádi.