Roquefort Arbas

Roquefort Arbas je tradiční a jeden z nejstarších francouzských sýrů s modrou plísní. Nepasterované ovčí mléko, plíseň penicillium roqueforti, výrazná, silná, slaná a delikátní chuť, to jsou atributy, které specifikují jeden z nejznámějších francouzských sýrů, který se vyváží do celého světa. Roquefort se díky své výrazné chuti skvěle páruje se sladkými víny, nejrůznějším ovocem, sladkými ovocnými pastami, fíky, oříšky, parmskou šunkou, je to sýr, který má nepřeberné množství chuťových kombinací a velmi široké spektrum využití. Geniální sýr pro všechny milovníky sýrů s modrou plísní.

 

 

Doba zrání: nejméně 90 dnů
Cena za 1 kg: 690 Kč

od 104 Kč
Kategorie: ovčí sýry
Záruka: 21 dnů
Země původu: Francie
Typ mléka: nepasterované
Druh mléka: ovčí
Bezlaktózové sýry: ne
Nízkotučné sýry: ne
Sýry s plísní: modrá plíseň
150g
Skladem
104 Kč
300g
Skladem
207 Kč
500g
Skladem
345 Kč
1000g
Skladem
690 Kč

Země původu: Francie
Hmotnost bochníku: 2,6 kg
Doba zrání: 3 měsíce
Typ mléka: ovčí nepasterované
Tuk v sušině: 50%
Složení: nepasterované ovčí mléko, sůl, srážedlo, syřidlo, kultura modré plísně penicillium roqueforti

Celá produkce Roqufortu se soustřeďuje kolem vesničky Roquefort-sur-Soulzon a blízkých "Combalou caves", tedy Combalou jeskyní, kde Roquefort zraje. V celé Francii se vyrábí desítky dalších podobných ovčích sýrů, ale jen ten, který byl vyroben ve vesničce Roquefort-sur-Soulzon a zrál v Combalou jeskyních smí být označen jako Roquefort Arbas. Od roku 1925 je sýr chráněn ochrannou známkou původu a je to tuším dokonce první francouzský sýr, který tuto ochrannou známku obdržel.

Sýr je zaočkován plísní Penicillium Roqueforti, která prorůstá sýrem a dodává mu typickou chuť. Plísňové žilkování se v průběhu zrání zintenzivňuje, z prvopočátku je poměrně jemné, časem nabývá na intenzitě. Dříve se plíseň Penicillium Roqueforti získávala právě z půdy místních Combalou jeskyní, dnes je produkována laboratorně a do bochníků Roquefortu se vpraví buď přidáním do sýrového těsta a nebo aerosolem, který se do koláčů vpraví jejich probodnutím. Roquefort Arbas je chuťově velmi výrazný sýr. Silný, slaný, čím déle zraje, tím je jeho chuť intenzivnější. Na konci zralosti je až nepříjemný a na jazyku štípe. Je to dáno právě ovčím mlékem, díky kterému má tak výraznou chuť i aroma. Najdou se určitě lidé, kterým Roquefort nebude ani chutnat, protože nejsou zvyklí na jeho intenzivní chuť a vůni. Jedná se o jeden z chuťově nejvýraznějších sýrů s vnitřní modrou plísní.

Využití Roquefortu je velmi široké. Hodí se jak k běžné denní spotřebě, tak také k vaření a nebo jako součást sýrové degustace. Výborně se doplňuje se sladkou chutí. Kombinace Roquefortu a sladkého hruškového nebo fíkového chutney je fantastická. Stejně tak se k Roqufortu hodí sladké bílé víno. Ať už přímo francouzské, například vína z oblasti Sauternes, tak samozřejmě také naše ze Slovácka. Roquefort je sýr, kterého není nikdy dost, který každým kouskem vykouzlí na naší tváři úsměv. Zkrátka, Roquefort dělá náš život krásnější :-).